Правила вулиці. Чому київські ресторатори не поспішають відкривати літні майданчики

12 травня 2020, 06:33
НВ Преміум

Близько 70% ресторанів у Києві мають літні майданчики. Але відкриватися готові далеко не всі — робота в форматі вуличної їжі може не дати й чверті докарантинної виручки

Ресторатори домоглися ослаблення карантинних заходів та отримали право відкрити літні майданчики з 12 травня. «Вони є у 70% закладів громадського харчування, що працюють у столиці», — говорить генеральний директор компанії Ресторанний консалтинг Ольга Насонова. Але в першій хвилі відкриється не більше половини об'єктів, прогнозує експерт. Відкривати літні майданчики і відповідати всім вимогам — розсаджувати гостей по двоє і на відстані 1,5−2 метри один від одного, подавати їжу на пластиковому посуді більшості бізнесменів не вигідно. Вони очікують дозволу на повноцінну роботу.

Відео дня

Довгоочікувані поступки, або Як бізнесу дозволили не вмирати

Запрошую мера 12 травня на відкриття популярного ресторану Fabius, говорить співвласник великої ресторанної групи Дмитро Федотенков. «Проведу по терасі, разом перевіримо санітарні норми, зварю особисто в сироварні шикарні сири. Відзначимо закінчення карантину!», — написав він на своїй сторінці в facebook. Він також подякував меру Віталію Кличку за зниження розміру пайового внеску до 1 грн на місяць за право відкрити літній майданчик. Пільгові правила діятимуть до жовтня. Раніше тільки на ці цілі належна Федотенкову Tarantino Family витрачала понад 1 млн грн на рік. Право на роботу ресторатори буквально вибили собі силою, організувавши 2 травня «званий обід» прямо під вікнами Офісу президента.

У столиці працює близько 1,6 тис. ресторанів, підрахували в компанії Ресторанний консалтинг. Приблизно 70% з них мають свої літні майданчики. Щоб відкрити їх 12 травня, заклади змушені відповідати кільком критеріям, які висунуло Міністерство охорони здоров’я для запобігання поширенню коронавірусу COVID-2019. Наприклад, літні майданчики повинні знаходитися просто неба, столики — на відстані півтора метра один від одного, а за кожним з них має розташовуватися не більше двох відвідувачів. Всі страви дозволено виносити тільки в пластиковому посуді. Весь персонал повинен використовувати спеціальні засоби захисту. «Я не думаю, що всі ресторани відкриються одразу. Багато будуть дивитися, як йдуть справи у колег», — каже Ольга Насонова.

Показати ще новини
Радіо НВ
X