НБУ переглянув прогноз інфляції
Прискорення інфляції у травні зумовлене переважно подорожчанням сирих продуктів харчування та збільшенням тарифів на адміністративно регульовані послуги. Про це повідомив під час брифінгу в.о. голови НБУ Яків Смолій.
У квітні 2017 року споживча інфляція уповільнилася до 12,2% у річному вимірі. У березні 2017 року споживча інфляція прискорилася до 15,1%.
Водночас, рівень інфляції у квітні виявився дещо нижчим за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті (квітень 2017).
Це означає, що регулятор очікує уповільнення інфляції до 9,1% на кінець поточного року.
Така динаміка насамперед пояснюється слабшим, ніж очікувалося, тиском фундаментальних факторів.
Так, у квітні, завдяки суттєвим валютним надходженням від сільськогосподарського експорту, тривало зміцнення курсу гривні відносно долара США. Пропозиція валюти з боку експортерів металургійної продукції також залишалася значною. Населення продовжувало активно продавати валюту на готівковому ринку – з початку року чиста купівля валюти банками сягнула $982 млн.
Як наслідок, правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки з 13% до 12,5% річних.
Національний банк вважає досяжними цілі з інфляції на 2017 6-10%, та на 2018 рік – 4-8%.
Основним ризиком для досягнення цільових показників інфляції у 2017-2018 роках наразі є відхід від проведення виваженої фіскальної політики. Зокрема, більш суттєве підвищення соціальних стандартів та заробітних плат, ніж це узгоджується з досягненням цілей з інфляції.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.