Картопляний апокаліпсис. Виробництво картоплі впало до мінімуму
Заступник директора департаменту землеробства та технічної політики при Мінагрополітики Леонід Сухомлин пов'язує зменшення врожайності картоплі в минулому році з несприятливими погодними умовами: осінь була посушливою, відсутні ефективні опади ще з липня 2015 року, відповідно картопля була низької якості, а також дала поганий врожай.
На думку аналітика ІК Dragon Capital Наталії Шпиготської істотна частина виробленої картоплі не споживається на внутрішньому ринку. Реальне споживання складає всього 10-15 млн тонн в рік, що призводить тільки до псування залишків продукції.
Шпиготська зазначає, що на внутрішньому ринку можливі незначні локальні дефіцити певної якості, так як скоротилося виробництво саме високоякісної картоплі, але продукції першого і другого сорту цілком достатньо. Частково це може призвести до імпорту картоплі більш високої якості, проте також і зменшаться втрати виробників.
Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко пояснює, що падіння врожаю картоплі також пов'язано з тим, що 90% врожаю виробляється у приватному секторі. Причиною падіння виробництва картоплі стала криза перевиробництва. «Люди просто стали садити менше картоплі через те, що в минулому році її було занадто багато. Також на ситуацію негативно вплинула посуха», - говорить він.