Глибинку проігнорували. Держстат змінив методику розрахунку інфляції
З січня 2020 року для розрахунку інфляції будуть враховувати тільки дані обласних центрів і ще восьми міст.
Держслужба статистики з 2020 року розраховує інфляцію тільки по обласних центрах і деяких містах, в той час як раніше методологія розрахунку передбачала використання даних з 3−5 населених пунктів у кожній області. Згідно з відповідним наказом Держстату, зміни методології чинні з 2 січня 2020 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Крім даних з обласних центрів, Держстат з 2020 року враховує для розрахунку індексу споживчих цін дані з Кривого Рогу (Дніпропетровська обл.), Маріуполя, Краматорська (Донецька обл.), Мукачева (Закарпатська обл.), Білої Церкви, Броварів (Київська обл.), Сєвєродонецька та Лисичанська (Луганська обл.).
Держстат також оновив структуру індексу споживчих цін.
«Вага продовольства в кошику інфляції знижена з 45,4% до 44,7%. Знизили вагу: хліб, макарони, гречка, молоко, вершкове масло, соняшникова олія, фрукти, капуста, картопля, цукор, тютюнові вироби. Набрали вагу: м’ясо всіх видів, сир, сметана, яйця, сало, цибуля, морква, кава, чай, алкогольні напої», — уточнив начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.
Вага житлово-комунальних послуг у структурі індексу підвищена з 4,9% до 5,4% (у тому числі газу з 1,25% до 1,39%).
Підвищено також вагу автомобілів як товару з 2,4% до 2,8%, автотранспорту як послуги підвищено з 2,35% до 3,2%, тоді як частка паливно-мастильних матеріалів знижена з 3,85% до 3,15%.
Як повідомлялося, у січні 2020 року інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 3,2% у порівнянні з 4,1% у січні 2019-го.
НБУ прогнозує, що за підсумками 2020 року рівень інфляції не перевищить 5%.