Мінекономіки допоможе зареєструвати в Європі Херсонський кавун і ще сім локальних географічних брендів

26 липня 2021, 09:43

Мінекономіки може зареєструвати в Євросоюзі географічне зазначення для херсонського кавуна і ще семи локальних брендів.

Міністерство економіки допоможе українським продуктам з історичним географічним походженням отримати реєстрацію географічного зазначення в Євросоюзі.

Про це повідомляється на сайті відомства за підсумками засідання експертної комісії за погодженням специфікацій товарів з географічними вказівками.

Відео дня

Всього мова йде про вісім продуктів, серед яких і Херсонський кавун.

Зокрема, Мінекономіки розглянули і погодили специфікації таких продуктів:

  • Долина -Фрумушика - застосовується для тихих вин, а саме білого, червоного і рожевого, які виробляються виключно з винограду, вирощеного в межах географічного району Долина -Фрумушика (Південно-західна частина Одеської області);
  • Херсонський кавун - поєднання селекційних досягнень і кліматичних умов Херсонського регіону створили оптимальні умови для отримання плодів, які характеризуються високою врожайністю і унікальними смаковими якостями;
  • Придунайська Бессарабія - застосовується для вин тихих та ігристих, які виробляються з винограду, який визначений за відповідними сортам і має походження не менше 85% з цього географічного місця;
  • Ялпуг - назва місця походження, яке визначає територію виробництва вин тихих, розташовану навколо озера Ялпуг в південно-західній частині Болградського району Одеської області;
  • Мед Закарпаття / Закарпатський мед - монофлорний або поліфлорний мед, особливі якості якого формуються завдяки специфічній медоносної флори Закарпатського регіону, виділяється кілька видів меду.
  • М'ясо баранини -Фрумушика / Баранина -Фрумушика - географічне зазначення для м'яса баранини -Фрумушика, яке має репутацію унікального м'яса, отриманого з окремих порід овець, яких випасають на території Тарутинського степів. Щонайменше 60% відсотків кормів - це трава або сіно походженням з географічної території;
  • Закарпатті / Закарпатське вино - географічне зазначення для тихого вина, яке виробляється з окремих сортів винограду, вирощених виключно на території певного географічного району (Схили Карпатських гір, Закарпатської області-Берегівський, Ужгородський, Хустський і Мукачівський райони);
  • Аша-Абага - географічне зазначення для вина тихого і ігристого, яке виробляється з сировини, щонайменше 85% якого вирощено на певній території навколо села Шабо Білгород-Дністровського району вздовж правого берега Дністровського лиману.

Відзначається, що наступним кроком після узгодження специфікацій стане реєстрація зазначених географічних зазначень на національному рівні.

Нагадаємо, що першим географічно захищеним брендом України стала Гуцульська овеча бриндзя.

Редактор: Люба Балашова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Картина ділового тижня

Щотижнева розсилка головних новин бізнесу і фінансів

Розсилка відправляється по суботах

Показати ще новини
Радіо НВ
X