Буряк і свинина подорожчали найбільше серед основних продуктів у 2017 році

4 січня 2018, 16:22

Порівняння динаміки цін на споживчому ринку України у 2017 році свідчить про зростання вартості майже всіх основних продуктів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Державної служби статистики України (Держстат).

Так, ціна на буряк у 2017 році зросла в 1,7 рази - до 6,52 грн за кг, на моркву - в 1,6 рази, до 6,54 грн за кг в середньому по Україні.

Відео дня

Ціна на цибулю зросла на 22,6% - до 5,38 грн за кг, на капусту - на 18,4%, до 4,5 грн за кг, на картоплю - на 17%, до 6,14 грн за кг.

Ціна на свинину зросла на 39% в порівнянні з 2016 роком - до 101,11 грн/кг. Ціни на яловичину в минулому році зросли - на 33%, до 115,65 грн/кг, м'ясо птиці - на 28%, до 53,65 грн/кг.

Молоко подорожчало на 21% - до 18,57 грн/літр, масло - на 21%, до 162,44 грн/кг, яйця - на 24%, до 26,04 грн за 10 шт.

Вартість рису зросла на 22% - до 19,92 грн/кг, борошна - на 15,3%, до 10,1 грн/кг. Соняшникова олія подорожчала на 3%, до 33,07 грн/літр.

Гречка подешевшала на 36%, до 18,06 грн/кг, ціни на цукор також знизилися на 15% - до 12,61 грн/кг в порівнянні з 2016 роком.

Раніше в НБУ відзначали, що зростання цін в Україні досягло піку в червні 2017 року через більш різке подорожчання сирих продуктів харчування. Крім того, для НБУ виявилося несподіванкою зростання цін в листопаді - інфляція росла вище темпів, які прогнозував регулятор.

За даними Держстату, станом на кінець листопада інфляція склала 13,6% в річному вимірі (порівняно з листопадом 2016 року). За 11 місяців 2017 року (січень-листопад) ціни на споживчому ринку зросли на 12,5%.

Нагадаємо, що в 2016 році інфляція склала 12,4%.

Показати ще новини
Радіо НВ
X