Як насправді треба підтримувати бізнес. Гендиректор Carlsberg Ukraine про казус вихідного дня, ПДВ і політичні ризики 2021 року

2 грудня 2020, 13:48
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Генеральний директор Carlsberg Ukraine Євген Шевченко про те, як карантин вихідного дня поставив під удар близько 60 тисяч ресторанів в Україні і про головні ризики 2021 року

Євген Шевченко зустрічається з журналістом НВ Бізнес у звичній для цього року обстановці — через Zoom. «Нова реальність», як називають те, що відбувається цього року на міжнародних конференціях, змусила бізнес перебудуватися — перейти на віддалену роботу і знайти способи мотивувати співробітників, змінити алгоритми погоджень і бути готовим до постійних змін. Генеральний директор українського підрозділу однієї з найбільших у світі пивоварних компаній Carlsberg очолив компанію в драматичний для України 2014 рік і встиг пережити кілька криз. Одна з них — відбувається зараз. Як коронакриза відбилася на пивному ринку, як компанія готується до повного локдауну і чи в правильному напрямі рухається уряд — Євген Шевченко розповів в інтерв'ю НВ Бізнес.

Відео дня

Ви очолюєте комітет HoReCa в СУП і неодноразово критикували карантин «вихідного дня», який діє з 14 листопада. Деякі ресторатори кажуть, що обмеження можуть не пережити 50−80% ресторанів. Чи поділяєте їхні побоювання?

Як виглядає сегмент HoReCa в Україні? Це готелі, ресторани і кафе. Якщо зосередитися на сфері громадського харчування, то в ній працює близько 60 тис. закладів та 1 млн осіб. Здебільшого це малий і середній бізнес, на який карантинні обмеження погано впливають. Згідно з опитуванням, яке СУП провів спільно з Центром міжнародного приватного підприємництва, через карантин на межі закриття перебувають 10% усіх малих підприємств України.

Карантин вихідного дня — це половинчастий і не до кінця продуманий захід. Ресторатори купили санітайзери, екрани, ввели безконтактні меню. Європейські дослідження показують, що HoReCa меншою мірою відповідальна за передачу коронавірусу. Наприклад, в Нідерландах в закладах громадського харчування фіксується всього 1,5% заражень, а у Великій Британії — 5%. Під час карантину вихідного дня закрили ресторани, а в цей час у них формується 40% виручки, і залишили працювати транспорт. Такими методами держава не знизить кількість захворілих. У громадському транспорті, а особливо в метро, тільки половина пасажирів у кращому випадку правильно носять маску.

Яке, на ваш погляд, рішення уряду було б оптимальним для бізнесу? З огляду на українські реалії?

Реальний контроль за дотриманням карантинних обмежень: дистанція, носіння маски, зокрема в транспорті. Якщо держава не здатна це забезпечити або люди не готові слідувати цим правилам, потрібно розробляти пакет підтримки бізнесу. Говорячи про HoReCa, це може бути зниження ПДВ до 7%. Міністерство фінансів виступило з такою ініціативою для готелів, але чому тільки для них? Ресторани міг би підтримати мораторій на сплату ЄСВ, ПДФО та на підвищення податків, часткова компенсація збитків за період закриття та дерегуляція.

Уряд говорить про заходи підтримки. Але опитування СУП показують, що тільки 10% підприємців вони допомогли. Ще 10% бізнесменів скористалися програмою пільгового кредитування «5−7−9», і ці кошти здебільшого були спрямовані на рефінансування поточної заборгованості. Боргове навантаження на бізнес продовжує зростати. Розвинені країни витрачають на підтримку бізнесу до п’ятої частини ВВП, а ми — 1,5%.

Євген Шевченко каже, що у вихідні ресторани отримують 40% виручки (Фото: прес-служба Carlsberg Ukraine)
Євген Шевченко каже, що у вихідні ресторани отримують 40% виручки / Фото: прес-служба Carlsberg Ukraine

Чому продажі пива падають

У нашої країни може не виявитися фінансової можливості для підтримки бізнесу…

Безумовно, проблеми є. Але, з іншого боку, у нас є можливості і для наповнення бюджету. Наприклад, та ж митниця. Це такий «сізіфів камінь». Я не вірусолог, але вважаю, що було б краще ввести жорсткий і короткий локдаун. Бізнес зміг би будувати плани. Ресторани відправили б співробітників у неоплачувану дво-тритижневу відпустку, і всі б це пережили. Краще жахливий кінець, ніж жах без кінця.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що якщо карантин вихідного дня не спрацює, то в Україні введуть повний локдаун. Чи готові ви до нього? Які уроки весняного карантину ви для себе винесли?

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Картина ділового тижня

Щотижнева розсилка головних новин бізнесу і фінансів

Розсилка відправляється по суботах

Показати ще новини
Радіо НВ
X