Через інфляцію. Середній чек у кафе та ресторанах за рік зріс на 20−50%

28 грудня 2022, 15:00
Першими оговталися фастфуд, кав’ярні та пекарні: наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників (Фото:unsplash)

Першими оговталися фастфуд, кав’ярні та пекарні: наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників (Фото:unsplash)

Середній чек у закладах харчування України у 2022 році зріс на 20% — 50%.

Про це йдеться у дослідженні компанії з автоматизації кафе і ресторанів Poster, яке ґрунтується на даних про рівень продажу 7000 закладів.

Перші два тижні після повномасштабного вторгнення більшість закладів громадського харчування взагалі не отримували виручку. Першими оговталися фастфуд, кав’ярні та пекарні: наприкінці травня більшість цих закладів змогла досягнути довоєнних показників. Найбільше часу для відновлення знадобилося барам, ресторанам та кальянним — вони досягли показників лютого лише у жовтні.

Відео дня

Окрім перших тижнів війни, великий спад у виручці заклади відчули наприкінці листопада, унаслідок російських обстрілів інфраструктурних об'єктів.

Під час передсвяткового тижня 19−25 грудня виручка зросла навіть у порівнянні з минулим 2021 роком. Фастфуди заробили на 58% більше, кав’ярні — 48%. Пекарні змогли наростити оберти на 15%, кафе — на 10%, бари — на 5%, ресторани — на 2%. При цьому кальянні втратили 4%.

Середній чек у закладах харчування зріс на 19−49%. На це вплинули переважно інфляція та ріст цін.

  • Фастфуд показав зростання майже наполовину (49%) порівняно з 2021 роком. Середній чек у 2022 році становить 158 гривень.
  • Пекарні — на 45%. У середині грудня 2021 середній чек становив 46 гривень, а зараз — 66 гривень.
  • Бари — на 27%, з 328 гривень до 416 гривень.
  • У кав’ярнях середній чек зріс на 25% порівняно з минулим роком і становить 78 гривень проти 62 гривень.
  • Ресторани збільшили чек на 22% (з 450 гривень до 550 гривень).
  • Кальянним вдалося вирости в чекові на 21% (з 357 гривень до 432 гривень).
  • Найменше зріс середній чек у кафе — лише на 19% за рік (зі 189 гривень до 226 гривень).

Найкраще результати у закладах на заході України та у містах, що стали великими хабами для переселенців, як-от Дніпро. Зокрема у Львові довоєнні показники вдалося перевищити на 42%, каже СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.

У Дніпрі каси виросли на 25−30%, коментує співласник обсмажки Фунт кави та дніпровських кав’ярень Фелікс Безрук. Це наслідок збільшення ціни на каву й напливу переселенців.

Редактор: Марія Ївженко
Показати ще новини
Радіо NV
X