Як сім'я з Горлівки створила бізнес з вирощування мікрогріну у Харкові та продовжує працювати під час війни

14 листопада 2022, 16:12
Партнерський проєкт
Валентини Денисенко (Фото:Corteva Agriscience)

Валентини Денисенко (Фото:Corteva Agriscience)

Цей матеріал — частина спільного проєкту НВ та Corteva Agriscience, у рамках якого ми розповідаємо історії жінок, які відновлюють фермерство під час війни та допомагають своїм громадам досягти продовольчої безпеки.

Вісім років тому мешканка Горлівки із родиною переїхала до Харкова та вирішила перетворити хобі на бізнес. Вона відмовилася від продажу будматеріалів та зайнялася виробництвом мікрозелені. Незабаром бізнес став сімейною справою.

Відео дня

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Війна глобально змінює плани Валентини Денисенко вже двічі - у 2014 році вона переїхала з окупованої Горлівки в Харків, в 2022 мусила переналаштовувати свій бізнес, щоб мати змогу його зберегти. До війни майбутня підприємниця мало що знала про підприємництво та сільське господарство, хіба вирощувала в Горлівці овочі, фрукти та квіти на своєму городі. А за три роки вже збирала перший урожай перспективного для українського ринку продукту — мікрогріна. У рамках проєкту НВ та Corteva Agriscience "Жіноче фермерство під час війни" Валентина Денисенко розповіла про те, як розпочинала бізнес, що змінилося після початку війни та про цінність навчання.

Як все починалося

Валентина Денисенко

Cпіввласниця ФГ Green for you

Я та моя сестра Тетяна Чернікова родом із Горлівки, з Донецької області. У 2014 році через початок бойових дій змушені були виїхати. Розглядали Сумську та Дніпропетровську області, але потім вирішили зупинитися в Харкові. Тоді в місті проводилося багато навчальних заходів для переселенців, але на зустрічі, що їх організовувала Асоціація Приватних Підприємців, потрібно було прийти з готовою ідеєю. До свого переїзду до Харкова я продавала будівельні матеріали — працювала регіональним менеджером. Але тоді захотілося щось вирощувати, створювати, це було моє хобі.

Це був той випадок, коли улюблена справа стала роботою. Наш перший бізнес-план був проєктом із вирощування салату у закритому приміщенні. Оскільки у нас не було своєї земельної ділянки, витрати сягали колосальних 10 млн грн. Таких грошей не було і ми почали шукати інші ідеї. Нам підказали, що на невеликих площах, вкладаючи, як тоді здавалося, відносно дрібні кошти, можна розпочати бізнес із вирощування мікрогріна. Нового та цікавого продукту для українського ринку.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Перед тим, як розпочати свою справу, я відвідувала підприємницькі курси. Нам давали фундаментальні знання з підприємництва, маркетингу, юриспруденції, податкового законодавства і навіть розповідали, як вести бізнес по-харківськи. Адже Харків — це місто, де потрібні рекомендації, тут потрібно стати своїм. А для цього продукт має бути кращим, ніж у конкурентів.

Про перший урожай

М и не мали початкового внеску для відкриття бізнесу і почали з аналізу ситуації. Раз чи два на тиждень відвідували магазини, місцеві ринки. Вивчали пропозицію, ціни та зрозуміли, що у магазинах продається мало зелені. І вся вона не найкращої якості.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Мікрогріна не було, і навіть багато рестораторів сприймали його як декор. Хоча у ньому неймовірна кількість корисних речовин. Цікаво спостерігати, як під час дегустацій учасники пробують мікрогрін і з подивом виявляють, що він нагадує на смак горох або редис. Це гідний продукт, який має бути на столі кожного українця.

Перед тим, як розпочати вирощування свого першого врожаю, поїхали на навчання до Миколаєва до Руслана Грімова. Він один із перших привіз мікрогрін до нашої країни і відкрив своє велике виробництво. На його фермі ми провели кілька днів, він показав і розповів про всі тонкощі роботи. Руслан Грімов — наш наставник та вчитель.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Перше наше виробництво відкрилося неподалік Харкова. У травні 2017 року орендували будинок, а на ділянці встановили теплицю площею 18 кв. м, яку віддала подруга. Вона виграла грант, але, як і в нас, своєї земельної ділянки не мала. Чоловік зробив стелажі, на які встановили піддони для вирощування мікрогріна. Перші врожаї можна зібрати швидко: соняшника та редиски — через тиждень, горох росте 10 днів.

З Благодійним фондом «Карітас Харків» три роки проводили програму «Паростки майбутнього», яка мала на меті соціалізувати дітей з хворобою Дауна та аутизмом із суспільством. Діткам важливо бачити результати своєї роботи. Морквину, наприклад, посадив навесні, а врожай збираєш восени. На той час уже й забув, як працював на грядці. А для вирощування мікрозелені потрібно 10 днів, щоби зібрати врожай, все росте буквально на очах. Через 10 днів ми здобули свій перший результат — у нас була повна теплиця мікрогріна. І настав момент подумати про збут, з'їсти самостійно все було неможливо.

Як знайти клієнтів

С вій перший урожай ми почали роздавати. Пригадую, як я відвідувала всі заходи, на які тільки можна було потрапити, — зустрічі у міськраді, ярмарки, форум шеф-кухарів. Роздавала дегустаційні набори та залишала свої контакти. Моє завдання полягало в тому, щоб познайомити споживачів із продуктом. Чим більше людей про нього дізнаються, спробують, тим більше ми матимемо покупців у майбутньому. Зелені в нас було дуже багато, продажів мало. Але це не коштувало дуже дорого, бо кілограм насіння коштує 20−30 грн., а врожай продаємо по 300 грн. за кг.

Першою, з ким я познайомилася під час своїх презентацій, стала шефиня мережі ресторанів «Синдикат смаку». Ми працюємо з ними досі - це один із перших і відданих наших клієнтів. Паралельно я шукала нових клієнтів — особисто відвідувала ресторани і презентувала їм нашу продукцію, кількість клієнтів розширювалася. Згодом від закладів стали надходити й інші запити. Нас просили виростити їстівні квіти, «Криваву Мері» — це щавель з червоними прожилками, пряну траву — листя шессо та ін. Мені дуже подобається мангольд — буряк, цінність якого не в бульбі, а в листі. Вирощували капусту Кейл — вона може бути висотою до двох метрів, а розмір листа складає близько метра.

Ми розвивалися та вирішили співпрацювати з супермаркетами. Але у співпраці з ними є нюанс: якщо продукцію не продано та зіпсовано, то нам її повертають. Оптимальним для нас є втрати не більше ніж 10−15% від поставки. Нам вдалося вийти на ці показники.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Потужностей теплиці вже не вистачало, але ми змогли отримати допомогу від Харківської обласної ради проект «Рука допомоги», розширилися та створили добрий сімейний бізнес. Мій чоловік допомагав із водопостачанням, електрикою, а чоловік моєї сестри Тетяни — з інформаційною підтримкою. Сама сестра займалася посадкою та документальним супроводом, я — збиранням урожаю та його продажем. Спочатку ми навіть розвозили продукцію самостійно в термосумках. Всю продукцію продаємо під ТМ GreenforYou. Цього року ми планували стрімко розвиватися — виходити на інші ринки, думали про Київ та Львів. Але війна внесла корективи до наших планів.

Як підприємці переживають війну

Н аша теплиця знаходилася неподалік харківського аеропорту, а з досвіду 2014 року знаємо, що це — перше місце, куди прилетять ворожі снаряди. Тому перше, що ми зробили, — переїхали до іншого району Харкова. Але в теплиці довелося вимкнути опалення та освітлення, а на роботу доводилося їздити через блокпости та під обстрілами. Частину продукції віддавали волонтерам, котрі готували їжу для наших військових. Але згодом зрозуміли, що працювати за таких умов — неможливо.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Знайшли нове приміщення, також у Харкові, і навіть закупили частину обладнання. Там ми й вирішили вирощувати мікрозелень. Поступово бізнес розвивається, але війна далася взнаки на попиті. Зараз продаємо за місяць стільки ж продукції, скільки до війни продавали за день.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Про новий напрямок роботи

М оя сестра та партнер Тетяна Чернікова виїхала до Полтавської області та відкрила виробництво з випуску кабачкової, баклажанної та бурякової ікри, випускає кілька видів каш тощо. Усю продукцію розфасовують у реторт-пакети, що дозволяє зберігати її до року без холодильника. Наразі ця продукція дуже затребувана. Її купують волонтери для потреб військових чи людей, які не мають можливості готувати їжу.

Про необхідність постійно вчитися

О скільки я не займалася сільським господарством раніше, то постійно шукала нові знання про цю галузь та й взагалі завжди намагалася вчитися. Тому я вже другий рік поспіль беру участь у програмі TalentА, яку ініціює та фінансує Corteva Agriscience та підтримує Міністерство аграрної політики та продовольства. Ця програма унікальна, адже у процесі навчання здобуваємо фундаментальні знання. Заняття проводять високого рівня експерти, з якими цікаво працювати, — це саме те, що потрібно фермерам.

Ще минулого року від фахівців Corteva отримала нові агрономічні знання, які впроваджували на практиці, а знайомства з історіями успіху інших учасниць надихають на нові звершення. Цього року ми не тільки багато говорили про покращення продовольчої безпеки, а про труднощі та безпеку під час бойових дій. Додатковим аргументом співпрацювати з Corteva для мене було те, що компанія майже одразу пішла з ринку росії та підтримує Україну за всіма напрямками. Для людини, яка вже двічі постраждала від росіян, це важливо, це викликає повагу. Я вважаю, що це гарний приклад для багатьох.

Про плани розвитку бізнесу

В ійна — не привід зупинятися. У нас грандіозні плани щодо розвитку — працювати з національними мережами супермаркетів. Хотіла б додати до нашого асортименту і просту зелень, а не тільки мікрозелень. Будемо розвивати і наш напрямок готової їжі, який також вважаємо перспективним.

Показати ще новини
Радіо NV
X