Земля грибів. Як в Україні вирощують азійськi шіїтаке

Азійський гриб шіїтаке навчилися вирощувати в Україні

Азійський гриб шіїтаке навчилися вирощувати в Україні

Подружжя з Києва створило у невеличкому селі комплекс, де вирощують екзотичнi гриби. Тепер вони засипають ними полиці столичних супермаркетів

За 30 кілометрів від Києва розташоване господарство з вирощування імператорського делікатесу. Це фактично центр дозрівання азійського екзотичного продукту – гриба шіїтаке. І Це не Китай і не Японія – батьківщина цих грибiв, а село Озера у Бородянському районі.

Перші кроки

Чотири роки тому подружжя зі столиці, Андрій та Лариса Савчуки, вирішило відкрити тут ферму.

Шіїтаке на українському ринку – товар ексклюзивний. "Колись ми зацікавились грибами шіїтаке як споживачі, спробувати їх ми не змогли, ми їх просто не знайшли свіжими", – згадує Андрій Савчук, власник ферми.

Саме тоді колишні менеджери – Андрій та Лариса – вирішили підкорити нову бізнес-нішу. Але знайти технолога було дуже важко. Тому подружжя мусило саме для себе дослідити всю технологію та особливості вирощування цих грибiв. Перші грибні кроки підприємці робили на власній дачі. Спроба принесла 50 кіло рідкісних шіїтаке. "Якщо ви зможете виростити 5 кілограмів, то ви зможете виростити і 5 тонн", – посміхається Лариса Савчук, власниця господарства .

Вирощування грибів шіїтаке для подружжя Савчуків – це не мрія всього життя, а скоріш авантюра, яка перетворилась на успішний сімейний бізнес. Та бізнес без капіталовкладень не можливий. Для старту фермерам знадобилося близько $100 тис.

Технологія вирощування

Дуже багато коштів пішло на облаштування приміщення, на утеплення. Значні витрати пішли на вентиляційну техніку. Адже шіїтаке дуже полюбляють чисте повітря та стерильні умови. Про стимулятори росту та хімію взагалі не може йти і мови. Чим чистіше повітря, вода, приміщення, тим гриби почувають себе комфортніше, і їм не треба тоді боротися за виживання.

Життя шіїтаке починається у спеціальних блоках, зроблених з суміші тирси листяних порід дерев, висівок, крейди та чистої води.

У спеціальному приміщенні, так званому інкубаторі, гриби дозрівають близько 4-6 місяців. А потім їх переносять до іншого комплексу для вирощування, де через тиждень ці блоки починають давати свої перші плоди.

За словами Лариси Савчук, коли блок закінчує плодоносити, він відпочиває, потім його замочують, а трохи згодом виставляють на повторне плодоношення. Десь через два тижні, коли він ще трошки відпочив – починається друга хвиля. У комплексі створено особливі умови, за рахунок яких такі блоки можуть плодоносити до чотирьох разів у досить короткий термін.

Залежно від сезону бiзнесмени можуть зібрати за місяць близько 2 тонн рідкісних грибів. "У нас щодня практично всі гриби йдуть у нуль. Скільки їх зрізалось, стільки зафасувалось і поїхало", – каже господарка.

Ринки збуту

Більшість споживачів грибного господарства – це супермаркети Києва і деякі ресторани. На цей момент фермери торгують лише в Україні. Аби вийти на європейські ринки – треба збільшити об’єми.

Поки що це лише в планах. Шіїтаке – досить специфічний продукт. Він доволі дорогий з точки зору собівартості, і маловідомий широкому загалу наших співгромадян. І тому збільшення виробництва на цьому господарстві і збуту відбувається досить повільно.

До того ж фермери вимушені при розрахунках ціни зважати на купівельну спроможність українців. Тому що кіло шіїтаке у торгівельних мережах коштує близько 250 грн. Аналогічний товар у Європі дорожчий як мінімум вдвічі.

Андрій Савчук визнає – іноді вдається заробити 30% від собівартості – це можна вважати вдалим місяцем чи періодом. Загалом, назвати цей бізнес надзвичайно прибутковим фермер поки що не береться.

Дружина додає: нам є куди рухатись і ми постійно над цим працюємо, розвиваємось. "Я просто якось націлена на позитив і на успіх. І я сподіваюся, що колись він прийде", – сподівається вона.

«Діалоги про майбутнє»

НВ представляє: «Діалоги про майбутнє» з Уільямом Тейлором, Павлом Шереметою і Дмитром Кулебою.

Київ-Вашингтон-Брюсель
Яке місце займає Україна у цьому трикутнику? Якою нашу країну бачать у Європі та США?

Відвідати лекцію
Ukraine-2020

Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

опитування

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: