Ціни на яйця рекордно впали. Чому це сталося і як довго триватиме?

Проблеми з експортом яєць привели до рекордного падіння цін на них в Україні
pixabay.com

Проблеми з експортом яєць привели до рекордного падіння цін на них в Україні

Споживачі яєць в Україні насолоджуються періодом низьких цін, у той час як виробники намагаються мінімізувати збитки за рахунок пошуку нових ринків і переробки яєць.

Ціни на яйця в Україні падають. За даними Державної служби статистики, з 11 січня 2016 року по 10 лютого ціни просіли на 34%. В Асоціації "Союз птахівників України" повідомили, що обсяги реалізації за кордон у січні поточного року склали 32 млн штук яєць. Це вдвічі менше, ніж у грудні 2015 року і майже на 60% менше показника січня минулого року.

У 2015 році було вироблено 16,8 млрд штук яєць. З них на експорт було відправлено близько 1 млрд штук. Найбільшими виробниками є: компанія Авангард з часткою 63% і компанія Овостар з часткою 12%. Основними ринками збуту були Ірак, Іран, Сирія.

PR-менеджер компанії "Овостар" Вікторія Григоренко, каже, що ціни на яйця після новорічних свят завжди падають. Але скорочення експорту ще більше посилило цей ефект, збільшивши пропозицію на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, що в січні 2016 року Міністерство сільського господарства Ізраїлю зупинило імпорт яєць з України.

Також був втрачений ринок Іраку, на який припадало майже 50% зовнішніх поставок в 2015 році. Причиною стало загострення конфлікту і проблема з перетином турецько-іракського кордону. "Враховуючи те, що яйця швидкопсувний продукт, не було сенсу відправляти їх туди, тому що ніхто не знав, скільки часу займе перетин кордону", - розповів голова асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, після втрати експорту весь обсяг надійшов на українські прилавки. Зараз в дрібному опті куряче яйце можна купити за 10,5 гривень за десяток, а в магазинах цінники на рівні 14-15 гривень.

Компанії починають боротися за частку внутрішнього ринку. Виробники активно займаються диверсифікацією ринків збуту. Такі дії допомогли компанії Овостар знизити середню ціну реалізації лише на 15%.

Ще один спосіб уберегтися від надлишку яєць – це їх переробка в яєчний порошок, у якого більш тривалий термін зберігання. Але, як стверджує Дорошенко, потужностей з переробки недостатньо, щоб впоратися з усім обсягом виробництва яєць.

Зараз ведеться робота над відновленням постачання в Ізраїль. Карпенко пояснив, що ситуація проясниться на початку березня, коли ізраїльська сторона надасть свій офіційний звіт.

Дорошенко теж бачить перспективи щодо відновлення експорту в цю країну. Однак, за його оцінками, це може зайняти 2-3 місяці через складний процесу сертифікації. Для отримання нового сертифіката іноземні експертні організації повинні перевірити весь ланцюжок виробництва яєць: від якості і умов зберігання кормів до кінцевого продукту. Але відновлення експорту негайно позначиться на зростанні цін в Україні.

За його словами, падіння цін, яке зараз можна спостерігати, навряд чи істотно позначиться на виробниках. Собівартість виробництва яєць у великих господарствах 7 гривень за десяток, в невеликих – 9 гривень. "Зараз впала рентабельність, але я не думаю, що виробники підуть з ринку", - говорить Дорошенко.

 

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: