Сировари не знижують ціни, відшкодовуючи свої збитки

Поки не варто чекати падіння цін на сир
Фото: agrolink.com.br

Поки не варто чекати падіння цін на сир

Перевиробництво молока в Україні, знижує ціни на нього. Незважаючи на це, виробники молочних продуктів не поспішають знижувати вартість своїх товарів.

На тлі надлишків молока в Україні, виробники сиру нарощують складські запаси продукції, повідомляють в інформаційно-аналітичному агентстві Інфагро. Це має вплинути на зниження ціни продукту. Також наголошується, що деякі сировари можуть ризикнути і за рахунок демпінгу почати відвойовувати ринок.

У коментарі НВ Бізнес аналітик молочних ринків Інфагро Максим Фастєєв уточнив, що зараз оптова ціна знаходиться на рівні 90 грн/кг. А на початку літа вона може знизитися до 80 грн/кг. Він також пояснив, що через низькі ціни на сухе молоко і вершкове масло виробникам зараз стає невигідно їх виробляти і вони переходять на сири.

Також Молдова закрила свій ринок для української молочної продукції, що додало пропозицію на внутрішньому ринку, додає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. При цьому в українському роздробі зниження цін на сир так і не спостерігалося.

Виробники зараз переживають важкі часи падіння цін, говорить Дорошенко. За його словами, з середини квітня ціна на молоко знизилася на 15%, при цьому українські сири і сметана впали лише на 1-2%. Таким чином, переробники зараз компенсують збитки минулих періодів, збільшуючи маржу.

"Таким чином підстави для зниження цін є, а ось дій немає", – сказав Дорошенко.

Втім, виробники сирів стверджують, що надвиробництва чекати не варто. Так, за словами співвласника компанії Мілкіленд-Україна Анатолія Юркевича, влітку складські запаси завжди зростають, після чого у червні-липні падає реалізація і ціна на продукцію,а восени розпродаються залишки. Він також говорить, що при великій кількості сировини виникають проблеми з продажем продукції з незбираного молока та сиру, а виробництво сухого молока і вершкового масла збільшується.

"Тому надвиробництва сиру поки не буде", – сказав Юркевич.

З цією думкою погоджується і голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський. Він пояснює, що компанії випускають продукцію під потреби ринку і у них зараз стабільне виробництво, згідно з планами продажів. Тому зниження цін на сир поки не варто очікувати.

У той же час, при падінні внутрішнього попиту, а також через обмежений експорт невеликий надлишок можливий, говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталія Шпигоцька. При цьому виробникам все ж вигідніше виробляти сухе молоко і масло, ніж сир, а потім демпінгувати.

Юркевич поки не бачить підстав для зниження ціни на сир. Він говорить, що його компанія орієнтується на європейський ринок, на якому зараз стабілізувалася ціна на сухе молоко і масло. Українські сири можуть втратити у ціні лише у разі зниження цін в Європі.


У 2015 році було вироблено 123 тис. т сирів, що на 5% менше, ніж роком раніше. При цьому виробництво плавленого сиру зросло на 7% – до 26 тис. т. Також у минулому році було падіння виробництва сухого молока до 60 тис. т та масла до 101 тис. т – на 9% і 11% відповідно. У I кварталі поточного року виробництво сиру скоротилася на 3%, сиру плавленого – на 5%, а також вершкового масла – на 8%, порівняно з аналогічним періодом 2015 року. При цьому сухого молока виробили більше на 6%.

Основними виробниками сирів в Україні є Молочний Альянс, Альміра, Мілкіленд, Терра Фуд, Комо, Клуб Сиру.

Читайте також

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: