Шанс для українських молочників: світові ціни пішли вгору

Зростання цін на світовому ринку робить українські молочні продукти більш конкурентоспроможними

Зростання цін на світовому ринку робить українські молочні продукти більш конкурентоспроможними

Ціни на світовому ринку молочних продуктів зростають, що відкриває перспективи українським виробникам.

Останній великий аукціон з продажу молочної продукції в Новій Зеландії і Океанії Global Dairy Trade (GDT), проведений 16 серпня, показав зростання цін на 12,7%. Таким чином середня ціна склала $2731/т.

На попередньому аукціоні, що відбувся два тижні тому, також підскочили ціни на 6,6%. Таким чином молочні продукти ринку Океанії та Нової Зеландії показують впевнене зростання вже другі торги поспіль.

Більше всього на останній сесії подорожчало незбиране сухе молоко – на 18,9%, до $2695/т. Вершкове масло додало в ціні 14,1% і подорожчала до $3274/т. А сир Чеддер виріс на 8,4% – до $4148/т. При цьому зростання середніх цін відбувалося по всіх товарних позиціях аж до лютого 2017 року.

Океанія є одним з провідних виробників молочної продукції, а GDT – найбільший світовий аукціон з її продажу. Таким чином, дані торги будуть впливати і на світові ціни. За словами аналітика молочних ринків агентства Інфагро Максима Фастеєва, європейські біржові товари вже відреагували на це зростанням цін на 1-5% залежно від продукту.

Наприклад, європейські ціни на незбиране сухе молоко в серпні піднялися на 1,3%, порівняно з липнем, говорить аналітик ІК Dragon Capital Наталя Шпигоцька.

Фастеєв також зазначає, що, хоча прямо минулі торги не позначаться на Україні, вони все одно будуть мати вплив. Україна експортує близько 15-20% від загального обсягу виробництва. Тобто в перспективі українські експортери збільшать виручку. До того ж, девальвація гривни робить експорт ще більш привабливим.

А якщо тренд буде довгостроковим, це призведе до розвитку молочної галузі України, додає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.

Крім цього, зростання світових цін на молочну продукцію дозволить українським виробникам стати більш конкурентоспроможними на зовнішніх ринках, відзначає аналітик ринків м'яса і молока агентства Украгроконсалтинг Ольга Мозгова.

Проте, через відставання в першому півріччі 2016-го, порівняно з минулим роком, виручка від експорту може залишитися на рівні 2015 року, каже голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

При цьому, більш вигідний експорт може призвести до обмеження внутрішньої пропозиції в Україні, каже Фастеєв. А це в свою чергу буде тиснути не тільки на ціни сировини, але і на роздрібну вартість молочних продуктів, яка підніметься до зими.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: