Україна та країни ЄС обмінялися курятиною - Мінекономрозвитку

Наталія Микольська звітує про активізації торгівлі між Україною та ЄС
Фото: архів МЕРТ

Наталія Микольська звітує про активізації торгівлі між Україною та ЄС

Українські експортери розпочали використовувати додаткову тарифну квоту на експорт м’яса птиці та напівфабрикатів із птиці.

Про це повідомила НВ Бізнес Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – торговий представник України.

Основна квота на м’ясо птиці на перший та другий квартал вже використана на 100%, це по 4 тис. тонн на квартал. Додаткову квоту на курячі каркаси українські експортери використали вже на 23% від загального наданого обсягу.

Країни-ЄС за січень-квітень поточного року також вже встигли використати свою тарифну квоту на імпорт м’яса птиці та напівфабрикатів до України на всі 100%. ‘‘За чотири місяці цього року вже повністю використано основну тарифну квоту на м'ясо птиці та напівфабрикати з м'яса птиці’’, – повідомила чиновниця.

Водночас, за її інформацією, тарифної квоти на імпорт м'яса свинини країни європейської співдружності використали лише на 17,5%.

Тарифні квоти між Україною та Європейським союзом встановлені в рамках угоди про Зону вільної торгівлі. Квоти встановлюють вартість і кількість експортованих/імпортованих товарів, які обкладаються митом у ‘‘пільговому’’ розмірі. Товари експортовані/імпортовані в об’ємах, вище встановленої квоти, обкладаються вищими тарифними ставками митних зборів.

Загалом на сьогодні українськими експортерами використовуються можливості експорту лише в рамках 20 тарифних квот із 40 можливих, європейськими - три з п'яти.

Так, за січень-травень 2016 року українцями вже повністю використано 9 тарифних квот: на виноградний та яблучний соки, мед, ячмінна крупу та борошно, цукор, оброблені томати, кукурудзу, овес, пшеницю, а також солод та пшеничну клейковину. Тепер їхній експорт продовжується поза межами тарифних квот.

Саме розпочалося використання тарифних квот українськими експортерами на цукрову кукурудзу, цукрові продукти (фруктоза, лактоза, ін.), етанол, крохмаль, висівки, відходи та залишки, ячмінь, оброблені продукти з цукру, оброблену продукцію з зернових тощо.

Європейські виробники цукру активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Квоту на цукор використано на 67,2%.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ТОП-3 блога

Читайте на НВ style

Економіка ТОП-10

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: